Problemen met rendabiliteit bij een KMO

Een bedrijf aan de rand van de afgrond contacteerde Optowin een aantal jaar geleden. Door moeilijke economische omstandigheden en ongunstige randfactoren, stond de zaakvoerder op het punt zijn onderneming op te doeken en als consultant verder te gaan. De winst was er gewoon niet, of toch niet tot Optowin betrokken raakte.

De last van het ondernemerschap

Iedere zaakvoerder weet dat ondernemen met ups en downs gaat, maar in veel gevallen is het voor de zaakvoerder moeilijk in te schatten wat nu precies de oorzaken zijn. Dat was het geval bij dit bedrijf. Het waren niet de operationele activiteiten die het voortbestaan van het bedrijf bedreigden, maar een opeenstapeling van éénmalige factoren en kosten.

De bedrijfsleiding had door de omstandigheden tijdelijk de ondernemingszin verloren. Gelukkig kon Optowin een vertrouwensrelatie opbouwen dankzij herhaaldelijk persoonlijk overleg en overtuigend aantonen dat de situatie omkeerbaar was. Want dat was ze ook!

Geen twijfel, enkel feiten

Optowin’s grondige analyse had al snel aan het licht gebracht dat het bedrijf niet noodzakelijk verlieslatend was. Het bedrijf had net relatief goed gepresteerd onder moeilijke economische omstandigheden. Verder bezat het trouwens enkele troeven om de winstgevendheid beter uit te bouwen.

Dit werd bereikt dankzij nauwe samenwerking en snelle opvolging: iedere twee weken kwamen Optowin en de bedrijfsleiding samen. Op basis van een nieuwe wijze van budgetopmaak, geïntroduceerd door Optowin, waren tijdens de bijeenkomsten de relevante cijfers beschikbaar.

Naast die regelmatige meetings stond Optowin steeds stand-by als klankbord. Niet om gewoon in te stemmen, maar om als objectieve waarnemer eerlijke feedback te geven, hoe confronterend die soms ook kan zijn.

In deze situatie bestond de aanpak van Optowin dus o.a. uit een combinatie van regelmatig persoonlijk contact, correcte opvolging van de cijfers en de uitwerking van een nieuwe visie.

Een turn-around om in te kaderen

Ongezien in haar bestaan maakte het bedrijf in de vier daaropvolgende boekjaren een steeds grotere winst. De bedrijfsleiding kreeg naast zijn drive ook een financieel gezond bedrijf terug! Ondertussen stelt Optowin in nauw overleg nog altijd het jaarlijks budget op voor deze klant.

Wie weet is het helemaal niet zo erg als je denkt en zelfs als het zo is, vinden we een oplossing!

Kopzorgen? Contacteer Optowin voor een tweede mening

Ondernemer zijn is niet zonder zorgen
Een bedrijfsanalyse om te optimaliseren

Haal meer rendement uit je bedrijf

Ondernemingsoptimalisaties
Begeleiden van management

Stel je missie en visie scherp

Strategische en operationele optimalisaties