Bedrijfsovername? Wees steeds voorbereid!

Al sinds 1999 raad Optowin hun klanten aan om steeds voorbereid te zijn op een onverwacht aanbod tot overname. Dat lijkt misschien raar, maar geloof ons, dat is het zeker niet!

Een onverwacht aanbod tot overname

Als bedrijfsleider lijkt een overname vaak enkel een verre mogelijkheid. Tot het moment daar is en een overnamekandidaat zich aanbiedt. Dan volgen er plots verkennende gesprekken en gespecialiseerde audits, terwijl je bedrijf er eigenlijk niet klaar voor is. Daarom blijft er na een dergelijke periode bij de verkopende bedrijfsleiding vaak een wrang gevoel achter: geen overname of aan een te lage prijs, heel wat verbeteracties die dienen te gebeuren en daarbovenop de kostprijs van de audits.

Standaard overnameprocedure voor bedrijven

Die gespecialiseerde audits maken deel uit van de standaardprocedure eenmaal je een partij hebt gevonden die jouw bedrijf wil kopen. Het doel is eigenlijk om de vraagprijs te laten bevestigen die je als bedrijfsleider in gedachten hebt. Een cijfer dat je niet zomaar uitvond, maar gestoeld is op gekende parameters en overleg binnen je eigen netwerk. Zoals hierboven aangehaald, kan het resultaat van zo’n overnamepoging echter tegenvallen: de audits die de vraagprijs zouden moeten bevestigen, leiden vaak tot een lagere prijs.

Wegens:

  • onvolledige balans- en resultaatvoorstellingen
  • engagementen die je als bedrijfsleider nog moet aan je onderneming
  • marges op verkopen die hun hoogtepunt gekend hebben
  • beperkte zichtbaarheid in de resultaten van de onderneming
  • en meer.

Gevolg: de partij trekt zijn bod in of stelt een lagere prijs voor.

Meer dan ondersteuning bij overname

Dit alles is binnen ons cliënteel niet van toepassing. De ondernemingen van onze klanten kunnen op gelijk welk moment in aanmerking komen voor overnames aan de hoogst haalbare prijs. De reden daarvoor is dat dankzij onze begeleiding, bedrijfsleiders sowieso een totaalbeeld krijgen op hun onderneming en daardoor een zicht op wat hun onderneming waard is.

Heb je vragen omtrent overnames, of wil je ook een ondernemingsanalyse voor een beter zicht op je onderneming?

Laat van je horen!

 

Begeleiden van management

Stel je missie en visie scherp

Strategische en operationele optimalisaties
Coaching is altijd een tweerichtingsgesprek

Toets je businessideeën af

Onafhankelijk klankbord